besnijden

Nummer 1 als besnijden klink van Nederland | Besnijdenis Kliniek Europa

Wat is besnijden?


Besnijden, ook wel circumcisie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd. Deze praktijk heeft een lange geschiedenis en wordt om verschillende redenen uitgevoerd, waaronder religieuze, culturele en medische redenen. In sommige culturen is besnijden een belangrijke traditie en wordt het beschouwd als een overgangsritueel van jongen naar man. In deze gevallen wordt de ingreep vaak uitgevoerd door een religieuze of traditionele leider.

Hoewel besnijden in sommige culturen wijdverspreid is, roept het ook vragen op en is het onderwerp van debat. Het is belangrijk om te begrijpen wat de praktijk inhoudt, evenals de mogelijke voordelen en risico’s die eraan verbonden zijn. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van besnijden verkennen, inclusief de redenen om het uit te voeren, de procedure zelf en de mogelijke gevolgen.

Redenen voor besnijden


De redenen om besnijden uit te voeren kunnen variëren, afhankelijk van de cultuur, religie en persoonlijke overtuigingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

Religieuze redenen: In sommige religies, zoals het jodendom en de islam, is besnijden een religieuze verplichting. Het wordt beschouwd als een teken van verbondenheid met God en een belangrijk onderdeel van de religieuze identiteit.

Waarom een besnijdenis
Waarom een besnijdenis

Culturele redenen: Besnijden kan een culturele traditie zijn in bepaalde gemeenschappen. Het kan worden uitgevoerd als een overgangsritueel of als een manier om iemand volledig lid te maken van de gemeenschap.

Medische redenen: Soms wordt besnijden aanbevolen om medische redenen. Het kan worden uitgevoerd om problemen op te lossen zoals vernauwing van de voorhuid (phimosis), terugkerende infecties of ontstekingen. Besnijden kan ook het risico op bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen verminderen.

voor meer informatie over Besnijdenis centrum vind jij op onze facebook pagina.

De besnijdenisprocedure


De besnijden is procedure kan verschillen afhankelijk van de plaats, de cultuur en de professional die de ingreep uitvoert. Over het algemeen omvat het proces echter de volgende stappen:

Voorbereiding: Voordat de besnijden is wordt uitgevoerd, wordt de patiënt voorbereid. Dit kan het schoonmaken van het genitale gebied en het desinfecteren van de huid omvatten. Indien nodig wordt ook lokale verdoving gebruikt om ongemak tijdens de procedure te verminderen.

Verwijdering van de voorhuid: Tijdens de ingreep wordt de voorhuid van de penis verwijderd. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals het gebruik van een scalpel, een speciale klem of een laser. De methode kan variëren, afhankelijk van de professional die de ingreep uitvoert.

Stijl besnijdenis man
Stijl besnijdenis man

Hechting: Na het verwijderen van de voorhuid worden de snijranden gehecht met behulp van oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet te worden verwijderd.

Herstel: Na de ingreep kan de patiënt enige tijd nodig hebben om te herstellen. Het is belangrijk om de wond schoon en droog te houden om infectie te voorkomen. Eventuele ongemakken kunnen worden verlicht met pijnstillers en het dragen van losse kleding.

Mogelijke gevolgen van besnijden


Hoewel besnijden over het algemeen als een veilige procedure wordt beschouwd, zijn er enkele mogelijke gevolgen en complicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Bloeding of infectie: Net als bij elke chirurgische ingreep bestaat er een risico op bloeding of infectie. Het is belangrijk om de wond schoon te houden en tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling of pus, onmiddellijk te melden aan een medische professional.

Littekens en veranderingen in het uiterlijk: Besnijden kan leiden tot de vorming van littekenweefsel rond de snijranden. Dit kan het uiterlijk van de penis beïnvloeden, hoewel het in de meeste gevallen minimaal is.

BesnijdenisKliniek In Den Bosch
BesnijdenisKliniek In Den Bosch

Verminderde gevoeligheid: Sommige mannen merken een verminderde gevoeligheid van de eikel op na besnijden. Dit kan van invloed zijn op seksuele sensaties, hoewel het niet voor iedereen geldt.

Hoewel deze gevolgen mogelijk zijn, ervaren de meeste mannen geen significante problemen na besnijden. Het is belangrijk om de procedure te bespreken met een medische professional en eventuele vragen of zorgen te uiten voordat besloten wordt om het uit te voeren.

Conclusie


Besnijden is een praktijk die wereldwijd wordt uitgevoerd om verschillende redenen. Het kan een religieuze, culturele of medische betekenis hebben, afhankelijk van de context waarin het wordt uitgevoerd. Hoewel besnijden soms onderwerp is van debat, is het belangrijk om te begrijpen dat de keuze om deze procedure uit te voeren afhankelijk is van individuele overtuigingen, tradities en medische noodzaak.

Als je overweegt om besnijden uit te voeren, is het essentieel om met een medische professional te praten en alle mogelijke voordelen en risico’s te bespreken. Iedereen die deze procedure overweegt, moet goed geïnformeerd zijn en een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Consult & Behandeling

Bij een consult wordt na een lichamelijk onderzoek bepaald welke behandelmethode het meest geschikt is voor jou. Over het algemeen wordt vaak gekozen voor een ingreep volgens de klassieke chirurgische methode. Hieronder vind je meer informatie over de operatie.

 Veelgestelde vragen over besnijdenissen:

Een besnijdenis wordt over het algemeen als een veilige procedure beschouwd. Desondanks, zoals bij elke operatie, zijn er altijd risico’s op complicaties. Enkele mogelijke complicaties kunnen zijn:

  1. Infecties: Na de besnijdenis kan er een infectie optreden. Het is van belang om de instructies van de zorgverlener nauwkeurig op te volgen om het risico op infecties te minimaliseren.
  2. Bloedingen: Hoewel zeldzaam, bestaat er een kleine kans op bloedingen tijdens of na de ingreep.
  3. Vermindering van gevoeligheid: In sommige gevallen kan besnijdenis leiden tot verminderde gevoeligheid van de eikel. Dit is echter een individuele ervaring en kan variëren.

Het is essentieel om alle mogelijke risico’s en voordelen van een besnijdenis met een gekwalificeerde zorgverlener te bespreken en eventuele zorgen of vragen aan hen voor te leggen. Het merendeel van de besnijdenissen verloopt zonder ernstige complicaties, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de procedure.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om minstens 14 dagen na de besnijdenis niet te zwemmen, in bad te gaan of een sauna te bezoeken. Deze aanbeveling is gerelateerd aan de oplosbare hechtingen die zijn gebruikt tijdens de procedure. Het is belangrijk om het genezingsproces niet te verstoren en het risico op infecties te minimaliseren. Gedurende deze periode is het raadzaam om de instructies van de zorgverlener nauwkeurig op te volgen en eventuele vragen of zorgen met hen te bespreken.

Het wordt doorgaans aanbevolen om gedurende minstens 14 dagen na de besnijdenis niet te sporten en geen zware fysieke inspanningen te verrichten. Dit advies is bedoeld om het genezingsproces niet te verstoren, mogelijke complicaties te voorkomen en het risico op ongemak of letsel te verminderen. Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen van de zorgverlener op te volgen en eventuele vragen of zorgen met hen te bespreken met betrekking tot het hervatten van fysieke activiteiten na de besnijdenis.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om gedurende de eerste 6 weken na de besnijdenis geen masturbatie of seksuele activiteit te hebben. Gedurende deze periode is het cruciaal om het genezingsproces niet te verstoren en het risico op complicaties te minimaliseren. Na deze initiële herstelperiode kun je rustig beginnen met deze activiteiten, maar het is altijd verstandig om de specifieke instructies van je zorgverlener te volgen en eventuele vragen of zorgen met hen te bespreken voordat je je normale seksuele activiteiten hervat.

Een besnijdenis biedt geen absolute zekerheid tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) of hiv, en het is geen vervanging voor veilig vrijen met een condoom. Er zijn echter enkele studies die suggereren dat besneden mannen mogelijk minder risico lopen op bepaalde SOA’s en hiv.

De reden hiervoor wordt vaak toegeschreven aan het feit dat de eikel van een besneden penis na verloop van tijd een dun laagje eelt kan ontwikkelen. Dit zou het virus moeilijker kunnen maken om door het slijmvlies van de eikel te dringen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit geen garantie biedt en dat andere preventieve maatregelen, zoals het gebruik van condooms, nog steeds essentieel zijn om seksueel overdraagbare infecties te voorkomen.

Individuen die overwegen een besnijdenis om deze reden te ondergaan, moeten dit zorgvuldig overwegen en professioneel medisch advies inwinnen. Het is altijd belangrijk om veilige seksuele praktijken te handhaven, ongeacht de besnijdenisstatus.

Een besneden penis is niet per definitie hygiënischer. Hoewel de verwijdering van de voorhuid kan leiden tot minder kans op infecties omdat vuil niet in de voorhuid kan blijven zitten, betekent dit niet dat besneden mannen automatisch hygiënischer zijn.

Beide groepen, besneden en onbesneden mannen, hebben evenveel kans op infecties. Het voorkomen van infecties hangt vooral af van de persoonlijke hygiënepraktijken. Een goede persoonlijke hygiëne, zoals regelmatig wassen, is van essentieel belang, ongeacht of iemand besneden is of niet. Besneden zijn betekent niet dat men volledig immuun is voor infecties; het is belangrijk om de penis goed te reinigen om de algemene genitale gezondheid te behouden.

Besnijdenis Kliniek Europa gespecialiseerd team

M.A.-Marius-Kemler-removebg-preview

Drs. M.A. (Marius) Kemler

Categories: Plastisch chirurg
Sinds 2007 werkzaam als plastisch chirurg in het Martini Ziekenhuis.  
Aandachtsgebieden: Hand- en polschirurgie Borstreconstructie Esthetische chirurgie

Drs. M.A. (Marius) Kemler

Sinds 2007 werkzaam als plastisch chirurg in het Martini Ziekenhuis....

Drs. T. Wierzbicki (1)

Drs. T. Wierzbicki

Categories: Anesthesist

GP in training as of early 2022. Passionate about well-being and learning how to share that with my patients.

Drs. T. Wierzbicki

GP in training as of early 2022. Passionate about well-being...

Drs. M. Almorie

Categories: Basisarts

Mijn naam is Mustafa Al Morie, ik ben BIG-geregistreerd arts in Nl. In Koning kliniek heb ik veel ervaring gehad met besnijdenis ingrepen ( kinderen en volwassenen).
Tijdens het besnijdenis hou ik rekening met medische en cosmetische aspecten om perfect resultaat te krijgen.

Drs. M. Almorie

Mijn naam is Mustafa Al Morie, ik ben BIG-geregistreerd arts...

Drs. M. Luparello

Categories: cosmetisch arts

Drs. Marzia Luparello is een senior BIG geregistreerde arts binnen onze kliniek. Ze heeft afgelopen jaren veel ervaring in de besnijdenis bij zowel volwassen mannen, kleine jongens als baby’s. Drs. Luparello is trots op haar expertise, neemt tijd voor de patient en stelt ze op hun gemak. Drs. Luparello streeft naar perfectie!

Drs. M. Luparello

Drs. Marzia Luparello is een senior BIG geregistreerde arts binnen...