Waarom een besnijdenis

Waarom een besnijdenis? | Besnijdenis Kliniek Europa

Besnijdenis (circumcisie) bij mannen en jongens heeft historisch gezien zijn oorsprong in diverse culturen. Echter, het staat vooral bekend vanuit de Joodse traditie van de Brit milah. In de West-Europese cultuur wordt besnijdenis vaak overwogen om verschillende redenen, waaronder medische, esthetische of seksuele motieven.

Waarom een besnijdenis?

Er zijn diverse redenen voor het overwegen van een besnijdenis en ongeacht de motivatie tonen wetenschappelijke onderzoeken aan dat er medische en preventieve voordelen kunnen zijn.

Medische redenen voor besnijdenis:

die meer dan 50% uitmaken, omvatten situaties zoals:

1. Phimosis:
Een aandoening waarbij de voorhuid vernauwd is, waardoor het onmogelijk is om deze over de eikel te schuiven. Phimosis kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van herhaalde infecties van de voorhuid. In sommige gevallen kan een arts een voorhuidplastiek uitvoeren om de voorhuid te verbreden.

2. Paraphimosis:
De voorhuid is teruggeschoven en kan niet meer over de eikel worden geschoven. Paraphimosis ontstaat meestal als gevolg van ontstekingen aan de voorhuid. Een voorhuidplastiek kan in sommige gevallen worden toegepast om de voorhuid te verbreden.

3. Balanitis:
Herhaalde ontstekingen van de eikel en de voorhuid, wat kan leiden tot medische problemen.

BesnijdenisKliniek In Den Bosch
BesnijdenisKliniek In Den Bosch

Voor meer informatie over Besnijdeniskliniek vindt u op onze facebook pagina.

Besnijdenis kan in deze gevallen als een standaardprocedure worden beschouwd om de genoemde medische aandoeningen te verhelpen. Het is echter altijd raadzaam om medisch advies in te winnen en de beste aanpak voor elke individuele situatie te bespreken.

Religieus-culturele / medisch preventieve redenen

Religieus-culturele en medisch-preventieve redenen spelen een belangrijke rol bij besnijdenissen, vooral bij moslims en joden. Deze gemeenschappen laten vaak hun zonen besnijden om religieuze overtuigingen of vanwege culturele tradities. Naast deze redenen worden besnijdenissen ook uitgevoerd om medisch-preventieve voordelen. Het is een ingreep die zowel diepgeworteld is in religieuze en culturele praktijken als wordt gesteund door medische overwegingen om bepaalde gezondheidsvoordelen te bevorderen.

hygiënische en medisch-preventieve:

Besnijdenis kan om hygiënische en medisch-preventieve redenen worden overwogen. Enkele van deze redenen zijn:

 1. Verbeterde Hygiëne:
  Besnijdenis kan bijdragen aan verbeterde hygiëne doordat het risico op ophoping van smegma (een afscheiding van de klieren onder de voorhuid) wordt verminderd. Dit kan op zijn beurt het risico op infecties verminderen.
 2. Minder Kans op Urineweginfecties:
  Onderzoek suggereert dat besneden mannen mogelijk een lager risico hebben op urineweginfecties.
 3. Verminderd Risico op Seksueel Overdraagbare Infecties (SOA’s):
  Enkele studies tonen aan dat besneden mannen een verminderd risico hebben op bepaalde seksueel overdraagbare infecties, waaronder HIV.
 4. Preventie van Peniskanker:
  Hoewel peniskanker zeldzaam is, kan besnijdenis het risico op deze vorm van kanker mogelijk verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat de beslissing om al dan niet besnijdenis uit te voeren een persoonlijke keuze is, en het is essentieel om medisch advies in te winnen om alle relevante factoren te overwegen voordat een beslissing wordt genomen.

Estetische redenen <5%

Esthetische redenen vormen een minderheid van de overwegingen voor besnijdenis, met minder dan 5% van de gevallen. In sommige situaties kan een besnijdenis worden overwogen om esthetische redenen, zoals:

Hygiëne: Een besneden penis produceert doorgaans weinig tot geen smegma, wat het gemakkelijker maakt om schoon te houden. Dit kan een factor zijn die bijdraagt aan de keuze voor besnijdenis vanuit hygiënisch oogpunt.

Seksuele Beleving: Ondanks studies die suggereren dat een kortere voorhuid geen invloed heeft op de seksuele beleving, ervaren sommige mannen dat hun eikel na besnijdenis aanzienlijk minder gevoelig wordt. Hoewel dit verschillend wordt ervaren, kan het voor sommige individuen voordelen hebben in hun seksleven, zoals een vermindering van vroegtijdige zaadlozingen en een mogelijk langere seksuele ervaring.

Te Lange Voorhuid: Een te lange voorhuid kan leiden tot onvoldoende stimulatie van de eikel tijdens geslachtsgemeenschap, wat een andere overweging kan zijn bij het kiezen voor een besnijdenis.

Besnijdeniskliniek
Besnijdeniskliniek

Het is belangrijk te benadrukken dat beslissingen over besnijdenis persoonlijk zijn en dat individuen gedegen informatie moeten verkrijgen en medisch advies moeten inwinnen voordat ze een dergelijke stap overwegen.

Besnijdenis Kliniek Europa gespecialiseerd team

M.A.-Marius-Kemler-removebg-preview

Drs. M.A. (Marius) Kemler

Categories: Plastisch chirurg
Sinds 2007 werkzaam als plastisch chirurg in het Martini Ziekenhuis.  
Aandachtsgebieden: Hand- en polschirurgie Borstreconstructie Esthetische chirurgie

Drs. M.A. (Marius) Kemler

Sinds 2007 werkzaam als plastisch chirurg in het Martini Ziekenhuis....

Drs. T. Wierzbicki (1)

Drs. T. Wierzbicki

Categories: Anesthesist

GP in training as of early 2022. Passionate about well-being and learning how to share that with my patients.

Drs. T. Wierzbicki

GP in training as of early 2022. Passionate about well-being...

Drs. M. Almorie

Categories: Basisarts

Mijn naam is Mustafa Al Morie, ik ben BIG-geregistreerd arts in Nl. In Koning kliniek heb ik veel ervaring gehad met besnijdenis ingrepen ( kinderen en volwassenen).
Tijdens het besnijdenis hou ik rekening met medische en cosmetische aspecten om perfect resultaat te krijgen.

Drs. M. Almorie

Mijn naam is Mustafa Al Morie, ik ben BIG-geregistreerd arts...

Drs. M. Luparello

Categories: cosmetisch arts

Drs. Marzia Luparello is een senior BIG geregistreerde arts binnen onze kliniek. Ze heeft afgelopen jaren veel ervaring in de besnijdenis bij zowel volwassen mannen, kleine jongens als baby’s. Drs. Luparello is trots op haar expertise, neemt tijd voor de patient en stelt ze op hun gemak. Drs. Luparello streeft naar perfectie!

Drs. M. Luparello

Drs. Marzia Luparello is een senior BIG geregistreerde arts binnen...